+36 20 350 1350 +(36) 1-343-9991
Több mint 30 év szakmai tapasztalat – 0-24 órás ügyeleti szolgálat – akár 1 órán belüli kiszállás

Fagycsap szerelése, cseréje gyorsan és szakszerűen

Akinek van kertje, és nem áll messze tőle a kertészkedés, az pontosan tudja, hogy az idény végét a hideg beállta jelenti.

Ilyenkor nem csak arra érdemes figyelni, hogy az érzékenyebb növényeket betelepítsük, hanem az eszközeinkre, szerszámainkra is érdemes odafigyelni.

Viszont nem csak a fűnyíró igényel téliesítést, hanem az öntözésben az egyik legnagyobb segítséget adó kerti csap is!

Hiszen az ősz második hónapjában jellemzően nálunk is lehűl annyira az idő, hogy rendszeresen fordulnak elő fagyok, különösen az ország észak-keleti régiójában.

A fagy pedig a csapok és vízvezetékek egyik legnagyobb ellensége!

Azonban nem csak a kerti csapot kell tőle féltened, hiszen ha például nyaralód van, azt a téli, fűtetlen időszakra ugyanúgy vízteleníteni kell, sőt, még a lakóházad sincs teljes biztonságban, ha nincs elég mélyre ásva a fővezeték!

De miért is ilyen veszélyes a fagy a vízvezetékekre nézve?

A csapok és csövek nagy ellensége: a fagypont alatti hőmérséklet

Mint azt mindannyian tudjuk, a víz, akárcsak a többi folyadék, teljes mértékben rugalmatlan, összenyomhatatlan.

Ennél fogva, ha egy cső tele van vízzel, pláne ha nyomás alatt van, akkor az egész rendszernek mindössze annyi rugalmassága van, amennyit a cső anyaga biztosít, nem több.

Viszont a víznek van egy olyan tulajdonsága, hogy hőingadozás hatására változik a térfogata a halmazállapotával együtt.

Minket most a fagypont alatti állapot érdekel, így nézzük meg konkrétan: a tiszta édesvíz a megfagyásakor, vagyis a kikristályosodásakor 9-10%-kkal megnő.

Ez azt eredményezi, hogy a merev anyagból készült tárolókat, továbbítókat minden gond nélkül szétnyomja, szétrepeszti.

Ha belegondolsz, hogy a sarkkörökön a jégtáblák hajókat roppantanak össze a jegesedés időszakában, így semmi csodálkozni való nincs abban, ha egy vízvezetékcső nem kihívás a számára.

A fagycsapnak jelentős részben ebben van szerepe – megakadályozni a csőtörést és a jelentős anyagi kárt.

A fagycsap jelentősége

A vízvezetéknek mindig a fagyhatár alatt, azaz minimum 50 centiméterrel a talajszint alatt kell húzódnia, különben jelentkezni fognak a problémák.

Az úgynevezett fagycsappal ugyanez a helyzet: vagy pincében, vagy hozzáférhető aknában kell elhelyezkednie a bejövő vízvezeték és a telken található csőrendszer között.

A lényege, hogy ennek az elzárásával lényegében lekapcsoljuk a saját rendszerünket a fő vízvezetékről, és így már lehet vízteleníteni a kerti csapot, nyaralót.

Ha ezt nem tesszük meg, jó eséllyel akár több helyen is csőtörés alakulhat ki, és a legközelebbi megnyitáskor kellemetlen meglepetésben lehet részünk.

Honnan tudhatod, hogy megtörtént a baj?

Egyrészt az első és legárulkodóbb jel a megnövekedett, folyamatos vízfogyasztás.

Másodsorban a víz elöntheti a kertet, a vízaknát, de ha az épületen belül történik, akár a falakból is szivároghat a csapvíz.

Természetesen ilyenkor érdemes azonnal elzárni a főcsapot, hiszen a rendszerből folyamatosan ömleni fog a víz, amíg az utánpótlást el nem vágjuk.

Érdemes tehát fagycsapot beszereltetni?

A válasz értelemszerű: mindenképpen, különösen, ha van kerti csapod!

Ez egyfajta biztonsági kapu, ami még véletlenül sem engedi tovább folyni a vizet a csőrendszerbe, hogy aztán tavasszal jöjjön a kellemetlen meglepetés.

Érdemes masszív, minőségi darabot választani, hiszen a nyomás miatt egy enyhén szivárgó, áteresztő csap is újra megtöltheti vízzel a rendszert, hogy a szakszerűtlen tömítésekről már ne is beszéljünk.

Ha azt szeretnéd, hogy a fagycsap megfelelően, szakszerűen legyen beiktatva a kerti vízrendszeredbe, hívj minket bizalommal, és mi megcsináljuk!

Évtizedes vízszerelői tapasztalatunkkal a hátunk mögött pontosan tudjuk, hogy mit és hogyan kell ilyen esetben szerelni ahhoz, hogy még csak véletlenül se szivárogjon vissza a víz!

Fagycsap szereléséhez, cseréjéhez hívj minket bártan akár most azonnal!

Kérj itt visszahívást!

Szakembereink Budapest és Pest megyében vállalják bárminemű víz-, gáz- és fűtésszerelési munka elvégzését ügyfeleinknek.

Hívjon minket az alábbi településekről bizalommal:

Abony, Acsa, Albertirsa, Alsónémedi, Apaj, Áporka, Aszód, Bag, Bénye, Bernecebaráti, Biatorbágy, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Budapest, Bugyi, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Csévharaszt, Csobánka, Csomád, Csömör, Csörög, Csővár, Dabas, Dánszentmiklós, Dány, Délegyháza, Diósd, Domony, Dömsöd, Dunabogdány, Dunaharaszti, Dunakeszi, Dunavarsány, Ecser, Érd, Erdőkertes, Farmos, Felsőpakony, Fót, Galgagyörk, Galgahéviz, Galgamácsa, Göd, Gödöllő, Gomba, Gyál, Gyömrő, Halásztelek, Herceghalom, Hernád, Hévizgyörk, Iklad, Inárcs, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Isaszeg, Jászkarajenő, Kakucs, Kartal, Káva, Kemence, Kerepes, Kiskunlacháza, Kismaros, Kisnémedi, Kisoroszi, Kistarcsa, Kocsér, Kőröstetétlen, Kosd, Kóka, Kóspallag, Leányfalu, Letkés, Lórév, Maglód, Majosháza, Makád, Márianosztra, Mende, Mikebuda, Mogyoród, Monor, Nagybörzsöny, Nagykáta, Nagykőrös, Nagykovácsi, Nagymaros, Nagytarcsa, Nyáregyháza, Nyársapát, Őrbottyán, Örkény, Pánd, Páty, Pécel, Penc, Perbál, Perőcsény, Péteri, Pilis, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Pusztavacs, Pusztazámor, Pócsmegyer, Ráckeve, Rád, Remeteszőlős, Solymár, Sülysáp, Szada, Százhalombatta, Szentendre, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigethalom, Szigetmonostor, Szigetszentmárton, Szigetszentmiklós, Szigetújfalu, Szob, Sződ, Sződliget, Szokolya, Sóskút, Táborfalva, Tahitótfalu, Taksony, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószecső, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tápiószőlős, Tárnok, Tatárszentgyörgy, Telki, Tésa, Tinnye, Tök, Tököl, Törökbálint, Törtel, Tura, Tóalmás, Újhartyán, Újlengyel, Újszilvás, Üllő, Úri, Üröm, Vác, Vácduka, Vácegres, Váchartyán, Váckisújfalu, Vácrátót, Vácszentlászló, Valkó, Vámosmikola, Vasad, Vecsés, Veresegyház, Verőce, Verseg, Visegrád, Zebegény, Zsámbék, Zsámbok, Ócsa
T

gyártók