+36 20 350 1350 +(36) 1-343-9991
Több mint 30 év szakmai tapasztalat – 0-24 órás ügyeleti szolgálat – akár 1 órán belüli kiszállás

Gázkazán szerelő és karban tartó szolgáltatás

A gázkazánok az egyik legnépszerűbb csoportját teszik ki a háztartásokban megtalálható fűtőberendezéseknek.

Ellentétben a klasszikus kazánokkal, melyeket szénnel, fával, fűtőolajjal vagy ezek kombinációjával lehetett felfűteni, a szóban forgó készülékek vezetékes földgáz égetésével melegítik fel a rendszerben található vizet.

Mindamellett, hogy így kisebb energia befektetéssel lehet ugyanolyan jó (vagy még nagyobb) hatásfokot elérni, még a szennyező, kormos füsttől is megkíméli a környezetünket és minket.

Emellett a gázkazánok nem igényelnek elszeparált helyiséget, minden gond nélkül el lehet őket helyezni a lakásban is.

Sőt, célszerű is, hiszen így sokkal könnyebben elérhető, és attól sem kell tartani, hogy az esetleges hőmérséklet különbség kárt tesz a termosztátban vagy a vízrendszerben.

De milyen elven működnek a gázkazánok, és milyen fajták vannak belőle?

Milyen esetben szükséges gázkazán szerelő kihívása?

Ahogy a gázkazánok üzemelnek

A cirkulációs elven működő fűtésrendszerek központi eleme a gázkazán, hiszen itt történik a csőrendszerben és a radiátorokban keringő víz felmelegítése.

Mivel bekapcsolt állapotban a szivattyú folyamatosan keringeti a vizet, így az jóval hidegebben tér vissza a készülékbe, mint ahogy kikerült onnan, így az üzemidő alatt az égésnek is folytatódnia kell.

Az elégetett gáz megfelelő hőmérsékletűre melegíti a vizet, ami ezután a csővezetékbe és a radiátorokba kerül, ahol megtörténik a hőleadás, és a folyamat kezdődik elölről.

Tulajdonképpen akár azt is mondhatjuk, hogy nem egy bonyolult folyamat, hiszen ha minden rendeltetésszerűen működik, akkor az automata hőfokszabályozónak köszönhetően állandó hőmérséklet lesz a lakásban különösebb erőbefektetés nélkül.

Nem kell kimenni megrakni fával vagy szénnel a kazánt, hanem amikor a termosztát érzékeli, hogy a szoba hője a határérték alá csökkent, magától újraindul a rendszer.

Azonban nem mindegy, hogy milyen körülményeket kell a gázkazánnak melegen tartania!

Ugyanis egy huzatos, szigeteletlen, régi nyílászárókkal ellátott ingatlanban sokkal többször fog bekapcsolni, és tovább fog üzemelni, ezzel jóval magasabb költségeket okozva!

Érdemes tehát rászánni az anyagiakat, és korszerűsítésbe fektetni, hogy ezzel is csökkenteni tudd a fűtésszámládat.

Gázkazánok fajtái

Alapvetően három típusát különböztethetjük meg a gázkazánoknak, bár ezek közt van olyan, amilyet kereskedelmi forgalomban már nemigen lehet megtalálni.

A három fajta:

  • hagyományos, nyílt égésterű
  • zárt égésterű, turbós
  • zárt égésterű, kondenzációs

Nyílt égésterű kazánok működnek még szép számban, azonban a kereskedések, boltok polcain már ne nagyon keress ilyet, és ennek megvan az oka.

Ugyanis a nyitott kazánok esetében mindamellett, hogy a helyiség légteréből vonják el az égéshez szükséges levegőt, lényegesen nagyobb a mérgező füstgázok visszaáramlásának esélye.

Hiába ég kiválóan a földgáz, sajnos tökéletlen égés is zajlik a folyamat közben, ami a szén-dioxid mellett szén-monoxidot is eredményez, ez pedig borzasztó veszélyes!

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, ami nehezebb a levegőnél, ezért lentről felfelé tölti meg a szobát, álmosságot, fejfájást, eszméletvesztést és fulladásos halált okozva.

Elég, ha erősebb a szél, beszűkült vagy eldugult a kivezető kémény, és máris kész a baj!

Szén-monoxid érzékkelőkkel megelőzhető ugyan a tragédia, de ez nem jelenti azt, hogy egy idő után nem célszerű lecserélni ezeket az elavult kazánokat.

Turbós és kondenzációs kazánok

Szemben a régi típusú, nyílt égésterű kazánokkal, a turbóval ellátottak már minden esetben zárt égésterűek.

Ennek egyrészt biztonságtechnikai okai is vannak, másrészről viszont enélkül nem is igen lennének működőképesek.

Ugyanis a turbós és zárt égésterű kazánok sajátossága, hogy kettős kürtőrendszert igényelnek, melyek közül az egyik a beáramló levegőt biztosítja, míg a másik az égéskor keletkező gázok elvezetéséért felel.

Turbónak azt a ventillátort hívjuk ilyen gázkészülékek esetén, ami az égéstérből kiszippantja, és a szabadba továbbítja ezeket a füstgázokat.

A kondenzációs kazánok szintén zárt égésterűek és többnyire szintén el vannak látva turbó ventillátorral, azonban ezek az égéskor keletkező kondenzvizet is újrahasznosítják, ezzel tovább növelve a berendezés hatékonyságát.

A gázkazánok mindhárom típusából létezik kombi változat is, mely nem csak a fűtéshez, de a napi használathoz is előállítja a meleg vizet.

Meghibásodások

Minden kazántípus esetén fennáll több olyan kockázati tényező is, melyek meghibásodáshoz vezetnek.

Kezdjük rögtön az égetéssel: a fúvókák a vezetékes gázban található szennyeződések következtében elkoszolódhatnak, bekormozódhatnak, így nehezebbé téve a gáz adagolását, csökkentve a teljesítményt.

De ugyanígy használhatatlanná válhat a szikragyújtó, ami azért különösen veszélyes, mert az égés beindulása nélkül egy ideig tovább szivároghat a gáz.

Hazánk igen kemény vize sincs kifejezetten jó hatással a vele kapcsolatban álló szerkezetekre, a vízkő ugyanis hosszú távon csőátmérő-csökkenést, vagy akár elzáródást is okozhat, arról nem is beszélve, hogy a különböző tömítésekre sincs éppen jótékony hatással.

Elromolhat továbbá a beépített termosztát, ami a szoba hőmérsékletét és a vízhőt figyeli, így a készülék nem kapcsol be időben, és kihűl a lakás.

Bizonyos elektronikus vagy programhibákat meg lehet oldani újraindítással, de előfordulhat, hogy már az sem segít.

Ezen felül érdemes rendszeresen ellenőriztetni és tisztíttatni a ki- és bevezető kürtőket, ugyanis az eltömődés, mint azt már említettük, súlyos problémákhoz vezethet.

SOS segítségre van szükséged?

Hívj minket azonnal, mi pedig akár 1 órán belül kiérkezünk hozzád!

Gázkazán szerelő munkákkal fordulj hozzánk bátran!

Nem úgy fűt, ahogy kellene?

Esetleg nehezen kapcsol be vagy furcsa zajokat ad ki működés közben?

Ne várd meg, amíg a kazánod felmondja a szolgálatot, és javíthatatlanná válik, előzd meg a bajt, és keress meg minket!

Gázkazán szerelő munkatársaink csak a hívásodra várnak, és vészhelyzet esetén akár soron kívül, extra gyorsan kimennek hozzád.

Több évtizedet felölelő munkásságunk során minden problémát megoldottunk már, ami gázkazánoknál előfordulhat, így vélhetően a tiéddel sem gyűlik meg a bajunk.

Legyen szó akár csak egy ellenőrzésről vagy komoly szervizelésről, mi minden ilyesmiben állunk a rendelkezésedre!

Hívj minket telefonon bármikor, és örömmel megnézzük, mi is a kazánod baja!

Gázkazán szerelő szolgáltatásunkért vedd fel velünk a kapcsolatot akár már most!

Kérj itt visszahívást!

Szakembereink Budapest és Pest megyében vállalják bárminemű víz-, gáz- és fűtésszerelési munka elvégzését ügyfeleinknek.

Hívjon minket az alábbi településekről bizalommal:

Abony, Acsa, Albertirsa, Alsónémedi, Apaj, Áporka, Aszód, Bag, Bénye, Bernecebaráti, Biatorbágy, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Budapest, Bugyi, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Csévharaszt, Csobánka, Csomád, Csömör, Csörög, Csővár, Dabas, Dánszentmiklós, Dány, Délegyháza, Diósd, Domony, Dömsöd, Dunabogdány, Dunaharaszti, Dunakeszi, Dunavarsány, Ecser, Érd, Erdőkertes, Farmos, Felsőpakony, Fót, Galgagyörk, Galgahéviz, Galgamácsa, Göd, Gödöllő, Gomba, Gyál, Gyömrő, Halásztelek, Herceghalom, Hernád, Hévizgyörk, Iklad, Inárcs, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Isaszeg, Jászkarajenő, Kakucs, Kartal, Káva, Kemence, Kerepes, Kiskunlacháza, Kismaros, Kisnémedi, Kisoroszi, Kistarcsa, Kocsér, Kőröstetétlen, Kosd, Kóka, Kóspallag, Leányfalu, Letkés, Lórév, Maglód, Majosháza, Makád, Márianosztra, Mende, Mikebuda, Mogyoród, Monor, Nagybörzsöny, Nagykáta, Nagykőrös, Nagykovácsi, Nagymaros, Nagytarcsa, Nyáregyháza, Nyársapát, Őrbottyán, Örkény, Pánd, Páty, Pécel, Penc, Perbál, Perőcsény, Péteri, Pilis, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Pusztavacs, Pusztazámor, Pócsmegyer, Ráckeve, Rád, Remeteszőlős, Solymár, Sülysáp, Szada, Százhalombatta, Szentendre, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigethalom, Szigetmonostor, Szigetszentmárton, Szigetszentmiklós, Szigetújfalu, Szob, Sződ, Sződliget, Szokolya, Sóskút, Táborfalva, Tahitótfalu, Taksony, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószecső, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tápiószőlős, Tárnok, Tatárszentgyörgy, Telki, Tésa, Tinnye, Tök, Tököl, Törökbálint, Törtel, Tura, Tóalmás, Újhartyán, Újlengyel, Újszilvás, Üllő, Úri, Üröm, Vác, Vácduka, Vácegres, Váchartyán, Váckisújfalu, Vácrátót, Vácszentlászló, Valkó, Vámosmikola, Vasad, Vecsés, Veresegyház, Verőce, Verseg, Visegrád, Zebegény, Zsámbék, Zsámbok, Ócsa
T

gyártók