+36 20 350 1350 +(36) 1-343-9991
Több mint 30 év szakmai tapasztalat – 0-24 órás ügyeleti szolgálat – akár 1 órán belüli kiszállás

Radiátor szerelő munkák, feladatok

A radiátorok a fűtési rendszer elengedhetetlen elemei, hiszen itt történik a lényegi hőleadás.

Hiába melegíti fel ugyanis a kazán a vizet, és hiába keringeti a szivattyú, ha nincsenek hőleadó testek.

A radiátorok lényege, hogy a bennük található csővezetéken átáramolva a fém test felmelegszik, és egy egyenletes, mérsékelt hőleadást biztosít a szoba számára.

Nem éppen új találmány, hiszen a 19. század első fele óta léteznek, és már a kezdetektől fogva a hőleadás volt a feladatuk.

Ellentétben a konvektorokkal, ahol közvetlenül az égés, illetve az azt körülvevő égéstér és burkolata felelős a hőleadásért, a radiátorok esetében mindig valamilyen folyadék (víz vagy olaj) az, ami a hőt szállítja.

Számos típusa, anyaga és fajtája létezik a radiátoroknak, azonban ami közös bennük, az a keringő folyadék (központi fűtési rendszerekben víz), így tehát ha itt érzékelsz meghibásodást, mindenképpen fűtésszerelőhöz kell fordulnod.

A gázkazánért a gázszerelő felelős, a radiátorokért és a csőhálózatért pedig a fűtésszerelő.

Radiátorok anyagai, típusai

A régebbi radiátorok szinte mind öntött vasból (bizonyos esetekben öntött rézből vagy alumíniumból) készültek, és jóformán elpusztíthatatlanok voltak.

Még ma is találkozni számos helyen ezekkel az öntött radiátorokkal, pontosan az időtállóságuk miatt, azonban a tetemes anyagvastagságnak köszönhetően a hatásfokuk sem éppen túl kedvező.

Minél több fémet kell a víznek átmelegítenie, annál inkább lehűl, márpedig az öntöttvas nem a kiváló hővezető képességéről híres.

Modernebb radiátorok esetén már sokkal nagyobb hangsúlyt kapott, hogy a leadó felület nagyobb legyen.

Minél nagyobb felületen tud ugyanis egy berendezés hőt leadni, annál nagyobb a hatásfoka.

Így születtek meg a lemezradiátorok, melyek már sokkal könnyebb és jobban fűtő készülékeknek számítanak elődeiknél, ezen kívül sokkal hamarabb fel is melegszenek.

Készülhetnek acél-, réz-, illetve alumíniumlemezből, attól függően, hogy mennyire drága vagy tartós darabot szeretnél.

Az alumínium és a réz általában drágább, viszont teljességgel ellenáll a korróziónak.

Azonban vannak bizonyos tényezők, buktatók, melyekre minden szakembernek oda kell(ene) figyelnie, mikor a fűtésrendszert kivitelezi!

Radiátorokkal kapcsolatos hibalehetőségek

Először is mindenképpen szem előtt kell tartanunk a fizika diktálta törvényeket.

Hő hatására a fémek kitágulnak, azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen mértékben!

A különböző fémekre más hatással van mind a hő, mind pedig a víz kémiai összetétele, így tehát bizonyos összeférhetetlenségek alakulhatnak ki.

Például egy acél csőhálózat teljes mértékben összeférhetetlen a réz és alu radiátorokkal, bármilyen ügyes is a szerelő, hiszen a fizikai és kémiai tulajdonságaik olyan mértékben eltérnek egymástól.

Fontos továbbá, hogy a forrasztás, illetve hegesztés szakszerű és alapos legyen, ugyanis egy nagy nyomású rendszer könnyedén szétfeszítheti az illesztéseket, ha azok nincsenek kellő alapossággal elkészítve.

Alacsonyabb nyomással dolgozó fűtésrendszereket lehet színesfém csövekkel és radiátorokkal építeni, de magasabb nyomásnál már csak az acél jöhet szóba.

Ez mind-mind olyan anyagismereti kérdés, mellyel jó esetben a szakembernek rendelkeznie kellene, azonban a gyakorlat sokszor azt mutatja, hogy a magát fűtésszerelőnek kiadó ember csak a műveletekhez konyít, a miértet és a hogyant már kevésbé érti.

Vagyis ha a fűtésrendszered, radiátoraid szerelésre szorulnak, annak többek között a szegényes kivitelezés is lehet az oka, nem csak az idő és a használat okozta amortizálódás.

Radiátor szerelő munkákkal nyugodtan fordulj hozzánk!

Mivel már több mint három évtizede vagyunk a pályán mind a fűtéstechnika, mind pedig a gázszerelés terén, így bizton állíthatjuk: értünk hozzá.

Ellentétben a trehány munkát végző ál-szakemberekkel, a mi munkánk mögött valódi szaktudás rejlik, amit be is vetünk minden egyes megbízatásunkkor.

Ha azt tapasztalod, hogy valami nem stimmel a radiátorokkal, például nem fűtenek olyan intenzitással, netán csöpögnek, szivárognak, vagy éppen folyamatosan csökken a nyomás a rendszerben, mindenképpen keress meg minket!

Egy-egy ilyen jelenség, meghibásodás még nem feltétlenül tűnik olyan komolynak, és valóban, ideig-óráig még így is elüzemel a fűtésrendszer, de valószínűleg Te sem szeretnéd, hogy végül egy jeges januári napon döntsön úgy, hogy nem működik tovább.

Így tehát jobb a problémát megelőzni, és minél hamarabb felvenni velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink folyamatosan várják hívásodat, legyen szó akár a fűtésrendszer, vagy a radiátorok ellenőrzéséről, szereléséről, karbantartásáról.

Teljesen új rendszerek kivitelezésével is bátran keress meg minket, hiszen az a legjobb, ha fűtésed már eleve megfelel minden követelménynek.

Bármilyen radiátorral vagy fűtéssel kapcsolatos problémába ütköztél is, bártan hívj minket akár már most, és mi segítünk!

Kérj itt visszahívást!

Szakembereink Budapest és Pest megyében vállalják bárminemű víz-, gáz- és fűtésszerelési munka elvégzését ügyfeleinknek.

Hívjon minket az alábbi településekről bizalommal:

Abony, Acsa, Albertirsa, Alsónémedi, Apaj, Áporka, Aszód, Bag, Bénye, Bernecebaráti, Biatorbágy, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Budapest, Bugyi, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Csévharaszt, Csobánka, Csomád, Csömör, Csörög, Csővár, Dabas, Dánszentmiklós, Dány, Délegyháza, Diósd, Domony, Dömsöd, Dunabogdány, Dunaharaszti, Dunakeszi, Dunavarsány, Ecser, Érd, Erdőkertes, Farmos, Felsőpakony, Fót, Galgagyörk, Galgahéviz, Galgamácsa, Göd, Gödöllő, Gomba, Gyál, Gyömrő, Halásztelek, Herceghalom, Hernád, Hévizgyörk, Iklad, Inárcs, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Isaszeg, Jászkarajenő, Kakucs, Kartal, Káva, Kemence, Kerepes, Kiskunlacháza, Kismaros, Kisnémedi, Kisoroszi, Kistarcsa, Kocsér, Kőröstetétlen, Kosd, Kóka, Kóspallag, Leányfalu, Letkés, Lórév, Maglód, Majosháza, Makád, Márianosztra, Mende, Mikebuda, Mogyoród, Monor, Nagybörzsöny, Nagykáta, Nagykőrös, Nagykovácsi, Nagymaros, Nagytarcsa, Nyáregyháza, Nyársapát, Őrbottyán, Örkény, Pánd, Páty, Pécel, Penc, Perbál, Perőcsény, Péteri, Pilis, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Pusztavacs, Pusztazámor, Pócsmegyer, Ráckeve, Rád, Remeteszőlős, Solymár, Sülysáp, Szada, Százhalombatta, Szentendre, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigethalom, Szigetmonostor, Szigetszentmárton, Szigetszentmiklós, Szigetújfalu, Szob, Sződ, Sződliget, Szokolya, Sóskút, Táborfalva, Tahitótfalu, Taksony, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószecső, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tápiószőlős, Tárnok, Tatárszentgyörgy, Telki, Tésa, Tinnye, Tök, Tököl, Törökbálint, Törtel, Tura, Tóalmás, Újhartyán, Újlengyel, Újszilvás, Üllő, Úri, Üröm, Vác, Vácduka, Vácegres, Váchartyán, Váckisújfalu, Vácrátót, Vácszentlászló, Valkó, Vámosmikola, Vasad, Vecsés, Veresegyház, Verőce, Verseg, Visegrád, Zebegény, Zsámbék, Zsámbok, Ócsa
T

gyártók